Cum recunosti intoxicatia cu substante psihoactive (droguri)
Intoxicatia cu substante face parte din categoria generala a tulburarilor induse de substante alaturi de sevraj si alte tulburari mintale induse de substante sau medicamente (ex: tulburarea psihotica indusa de substante, tulburarea depresiva indusa de substante).
Pentru a recunoaste intoxicatia cu substante trebuie sa avem in vedere identificarea urmatoarelor criterii de diagnostic:
- Criteriul principal este dezvoltarea unui sindrom reversibil specific fiecarei substante cauzat de ingestia acestora.
- Modificari comportamentale si psihologice problematice, semnificative clinic asociate cu intoxicatia ( ex: labilitate afectiva, judecata alterata, etc ) ce pot fi atribuite efectelor fiziologice ale substantei asupra sistemului nervos central si se dezvolta pe parcursul sau la scurt timp dupa ingerarea substantei.
- Simptomele nu pot fi atribuite unei alte afectiuni medicale si nu sunt mai bine explicate de o alta tulburare mentala.
Modificarile intalnite cel mai des in intoxicatia cu substante psihoactive (droguri) sunt:
- tulburari ale perceptiei (iluzii, halucinatii, hiperstezia, hipoestezia, agnozia)
- tulburari ale starii de constienta
- tulburari ale atentiei
- tulburari ale gandirii
- afectarea capacitatii de judecata
- tulburari ale comportamentului psihomotor si interpersonal.
Intoxicatia poate fi acuta (de scurta durata) sau cronica (de durata) fiecare tip manifestandu-se prin semne si simptome diferite. De exemplu, dozele moderate de cocaina pot produce initial un comportament gregar, dar daca aceste doze se repeta frecvent poate aparea retragerea sociala.
Referinte
- American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC:American Psychiatric Asso- ciation Publishing.
Dr. Dan Constantin