Instructiuni Utilizare Teste Screening Multi-Drog One-Step Dip Card (Urina) Dr. Constantin
Destinatia utilizarii si rezumat
Testele de urina pentru depistarea abuzului de droguri multiple variaza de la teste imunologice simple la proceduri analitice complexe. Viteza si sensibilitatea imunotestelor le-au facut sa fie cea mai utilizata metoda acceptata pentru testarea urinei in privinta abuzului de droguri multiple.
Multi-Drog One-step Dip Card este un imunotest cromatografic cu flux lateral pentru detectarea calitativa a mai multor droguri si a metabolitilor acestora din urina la urmatoarele concentratii de referinta:
Acest test va depista alti compusi asociati; a se consulta tabelul privind Specificitatea analitica din prospectul produsului
Acest test ofera doar un rezultat preliminar analitic de testare. O metoda chimica alternativa mai specifica trebuie sa fie utilizata in scopul de a obtine un rezultat analitic confirmat. Gaz cromatografia / spectofotometria de masa (GC/SM) este metoda preferata de confirmare. Analiza clinica si discernamantul profesional trebuie sa se aplice la orice rezultat de testare a unui abuz de droguri, in special atunci cand sunt utilizate rezultate pozitive preliminare.
Depozitare si stabilitate
Card-testul este ambalat in punga sigilata la temperatura camerei sau pastrat la frigider (2-30gradeC). Card-testul este stabil pana la data expirarii inscrisa pe punga sigilata. Card-testul trebuie sa ramana in punga sigilata pana la utilizare. A NU SE CONGELA. A nu se utiliza dupa data expirarii.
Recoltarea si pregatirea esantionului de urina
Proba de urina
Specimenul de urina se recolteaza intr-un recipient curat si uscat. Pot fi utilizate esantioane de urina din orice moment al zilei. Esantioanelede urina ce releva prezenta evidenta de precipitat trebuie supuse centrifugarii, filtrarii sau lasate la decantat pentru a obtine un esantion limpede ce poate fi testat.
Pastrarea esantionului de urina
Esantioanele de urina pot fi pastrate la o temperatura de 2-8 grade C timp de pana la 48 de ore inainte de testare. Pentru a putea fi utilizate pe termen mai lung, specimenele pot fi congelate si pastrate la temperaturi sub -20 grade C. Esantioanele de urina congelate trebuie sa fie decongelate si omogenizate corespunzator inainte de testare. Atunci cand se verifica valabilitatea probei de urina, esantioanele nu ar trebui pastrate mai mult de 2 ore la temperatura camerei sau peste 4 ore la congelator inainte de testare.
Materiale
Materiale puse la dispozitie: testele, prospect
Materiale necesare insa ne-puse la dispozitie: recipient recoltare esantion urina, cronometru.
Instructiuni de utilizare
Inainte de a incepe testarea, asteptati cateva minute pentru ca testul, esantionul de urina si/sau aparatul de testare sa ajunga la temperatura camerei (15-30 grade C).
1. Inainte de a deschide folia in care se afla testul, aduceti-l la temperatura ambianta. Scoateti testul din folie si utilizati-l imediat.
2. Inlaturati capacul de la captul benzilor. Introduceti testul vertical in esantionul de urina in directia sagetilor si tineti-l timp de 10-15 secunde. Testerul trebuie scufundat in urina pana la nivelul liniilor ondulate de pe benzi, dar nu deasupra acestora. Vezi desenul de mai jos.
3. Asezati testerul pe o suprafata plana non-abosrbanta, porniti cronometrul si asteptati pana la aparitia liniei (liniilor colorate). Cititi rezultatul dupa 5 minute. Nu interpretati rezultatele mai tarziu de 10 minute.
Interpretarea rezultatelor
(urmariti imaginea de mai sus)
NEGATIV: O linie colorata in zona de control (C) si o linie colorata in zona de reactiv (T) indica un rezultat negativ in cazul respectivului drog. Acest lucru inseamna ca nivelul de concentratie al drogului respectiv in proba de urina este sub nivelul de departajare ce poate fi relevat pentru acel drog.
Nota: nuanta culorii liniei din zona de reactiv (T) poate varia, insa rezultatul trebuie considerat negativ ori de cate ori in zona respectiva apare o linie slab colorata.
POZITIV: O linie colorata in zona de control (C) si nici o linie colorata in zona de reactiv (T) indica un rezultat pozitiv in cazul respectivului drog. Acest lucru inseamna ca nivelul de concentratie al drogului respectiv in proba de urina depaseste nivelul de delimitare depistabil pentru acel drog.
INVALID: Linia de control nu apara. Cauzele cele mai plauzibile pentru neaparitia liniei de control pot fi folosirea unei cantitati insuficiente de urina sau aplicarea unor proceduri de analiza incorecte. Reanalizati procedura si repetati testul utilizand un nou tester. In cazul in care problema persista, intrerupeti utilizarea trusei si contactati distribuitorul local.
Controlul calitatii
Testul include un sistem de control. Aparitia unei linii colorate in zona de control este considerata sistemul intern de control. Aceasta confirma faptul ca volumul specimenului de urina este suficient, ca testerul a fost suficient imbibat si ca procedura de testare a fost corect aplicata.
Controalele standard nu sunt furnizate odata cu acest kit. Cu toate acestea, se recomanda, ca o buna practica de laborator, sa testati controalele pozitive pentru a confirma procedura testului si pentru a verifica caracteristicile corecte.
Limitari ale testului
1. Testul Screening Multi-Drog One-Step Dip Card (urina) ofera doar un rezultat analitic calitativ preliminar. Pentru a obtine o confirmare a rezultatului, trebuie utilizata o metoda analitica secundara. Metoda de confirmare preferata este gaz-cromatografia/spectofotometria de masa (GC/MS).
2. Exista posibilitatea ca din cauza unor erori tehnice sau procedurale, cum ar fi prezenta substantelor interferente in proba de urina, sa se ajunga la rezultate eronate.
3. Exista posibilitatea ca din cauza prezentei de substante denaturate, de genul decolorantilor si/sau alaunului in proba de urina, sa se ajunga la rezultate eronate, indiferent de metoda analitica utilizata. In cazul in care se suspecteaza prezenta unor astfel de substante va trebui sa refaceti testul pe un alt esantion de urina.
4. Un rezultat pozitiv indica prezenta drogului sau a metabolitilor acestuia, dar nu la nivel de intoxicatie, cale de administrare sau concentratie in urina.
5. Un rezultat negativ nu inseamna in mod necesar ca esantionul de urina ar fi lipsit de drog. Un rezultat negativ poate sa apara cand drogul este prezent in urina dar in concentratie mai mica fata de nivelul limita de departajare a probei (cut-off ng/ml).
6. Testul nu este in masura sa faca distinctia intre drog si un medicament ce contine substanta respectiva.
7. Un rezultat pozitiv poate sa apara si datorita unor alimente si/sau aditivi alimentari.